Dla Niemców adwent jest szczególnym czasem, w którym bardzo dba się o wyjątkowy nastrój na ulicach i w domach.  W okresie adwentu centrum wielu niemiecki miast wypełnia jarmark Bożonarodzeniowy – Weihnachtsmarkt, na którym można kupić lub podziwiać między innymi przedmioty robione ręcznie, np. z drewna, wosku, szkła. Często można również zobaczyć, jak rzemieślnicy te produkty wykonują.

W tym okresie każdy chociaż raz spotyka się na jarmarku z przyjaciółmi, żeby napić się Glühwein, czyli tzw. grzańca. Stojąc w tłumie wokół straganów Bożonarodzeniowych, popija się ciepłe, przyprawione cynamonem i goździkami wino na przekór szczypiącemu w policzki mrozowi.

Poza tym można zjeść prażone orzechy, owoce w czekoladzie, francuskie crêpes, placki ziemniaczane czy naleśniki z nutellą.

Nie tylko typowi Niemcy nie pogardzą kiełbaską z rożna: Bratwurst, Rotwurst, Weißwurst, Currywurst a nawet polnische Wurst.

Tradycje świątecznych jarmarków sięgają późnego średniowiecza. Jarmarki w niektórych miastach zdobyły taką sławę, że goście zjeżdżają się do nich zorganizowanymi autokarami. Słynne i największe odbywają się między innymi w Dreźnie, Erfurcie, Monachium, Norymberdze. Norymberga słynie również z popularnych pierników norymberskich, po niemiecku Lebkuchen